• Wijnbar Cava 22

  Wijnbar Cava 22

  Wine & Bites
  Bar / Loungebar / Wijnbar & Wijnspeciaalzaak met een uniek lounge concept om kennis te maken met uw favoriete wijn. Uitzonderlijk is de specialisatie in wijnlanden als Moldavië, Macedonië, Roemenië & Kroatië.

  Cava 22...
 • De Wijn Waardebon

  De Wijn Waardebon

  Een avontuurlijk kadotip voor elke gelegenheid is onze Wijn Waardebon. Leuk om te geven maar ook om te krijgen en al vanaf € 5,00 online te bestellen.

  Waardebon...
 • Cava, Frizzante, Prosecco of Champagne!

  Cava, Frizzante, Prosecco of Champagne!

  Grijp die kans aan om het leven vaker te vieren,
  heerlijk voor elk moment van de week!

  Proost...
U bent hier >  >

Rode wijn koelen

 • The Wine Adventure - Rode wijn koelen

  Vaak wordt gedacht dat bij alleen een witte wijn of een rosé wijn koel gedronken kan worden. Niets is minder waar. Een rode wijn is net zo goed iets gekoeld te serveren Je moet alleen weten hoe. Wil je jouw gasten verrassen met een leuk en bijzonder verhaal aan tafel?

  Een rode wijn kun je zo’n twee graden koelen. De temperatuur is afhankelijk van welk type wijn je hiervoor gebruikt. Een soepele, lichtfruitige wijn kun je koelen tot 14-16°C. Een wat vollere krachtigere rode wijn kun je koelen tot 16-18°C. Door het koelen van rode wijn zorg je ervoor dat de fruittonen naar boven worden gehaald en dat de eventuele tannine wordt weggedrukt. De smaak van de wijn wordt behouden, maar het “stroeve” wordt gereduceerd waardoor de wijn toegankelijker wordt en je ze prima bij zomerse gerechten kunt presenteren of bij gerechten die geen sterke rode wijn kunnen hebben.

  Er zijn diverse manieren om rode wijn te koelen. In wijnboeken en op diverse internetsites worden verschillende manieren uitgelegd. Maar welke is nu de juiste? Wij hebben onze eigen methode, op basis van ervaring. Koel een rode wijn niet in de koelkast. De meeste koelkast temperaturen zijn zo’n 6-8°C. Het koelen duurt hierdoor te lang en uiteindelijk zal de rode wijn te koud zijn. Dit gaat ten koste van de smaak! Leg een rode wijn een kwartier in de vrieslade. In deze korte tijd zal de rode wijn op de juiste temperatuur zijn zonder dat deze aan kwaliteit van de smaak inlevert. Maar hoe houd je de temperatuur goed als je gaat eten? Gebruik een dubbelwandig koeler om de voorgekoelde rode wijn op temperatuur te houden, geen emmertje ijs of “rapid ice cooler”! Niet iedereen heeft een dubbelwandige koeler en bovendien een “emmertje ijs” is wel heel decoratief op de eettafel. Een alternatief: sla de vrieslade over en zet op het moment dat je gasten komen de rode wijn in het emmertje ijs. Tegen de tijd dat de wijn geserveerd wordt, zal deze op de juiste temperatuur zijn. Onze voorkeur gaat echter uit naar de methode van de vrieslade. Hiermee behoud je de smaak van de rode wijn het best.

  Welke rode wijnen zijn geschikt om te koelen? Neem bijvoorbeeld een jonge Spaanse wijn of een Vin de Pays uit Frankrijk. Geschikt zijn wijnen gemaakt van bijvoorbeeld de Grenache (Garnacha) druif, de Merlot of de Pinot noir. Deze soort druiven hebben een dunne schil waardoor de wijn minder tannine heeft. Een voorbeeld hiervan is de Beaujolais Village (Frankrijk) of de Italiaanse Bardolino (Novello). Ook de wat vollere, krachtigere rode wijnen zijn geschikt om te koelen. Denk aan een Spaanse Crianza (bijvoorbeeld een Rioja), een Zweigelt (Oostenrijkse Blau-Fränkische) of een Italiaanse Chianti Classico (geen riserva, die is te krachtig).

  The Wine Adventure - Rode wijn koelen

   

  Hoe zit het dan met de spijs-wijn combinatie? Mogelijkheden te over. Aangezien het nog zomer is: barbecue of tapas in de tuin! Koel een Spaanse Crianza tot 16°C. en serveer deze met diverse tapas. De wat sterkere smaken van de tapas combineren prima met deze vollere wijn. De volle smaak van de wijn blijft bij het koelen behouden, maar de tannine wordt minder. Echt een verrassend fantastische combinatie. Daar word ik heel blij van en je gasten vast ook! Dat is scoren! Jonge rode wijnen als een Bardolino of een Vin de Pays wijn van Merlot of Pinot Noir kun je heel goed combineren met tonijn of zwaardvis van de barbecue of een gegrilde kip. Ben je op vakantie geweest, heb je veel pasta of paëlla gegeten en wil je je vakantiegevoel opnieuw beleven? Neem dan een gekoelde Bardolino in combinatie met een pastagerecht of een gekoelde jonge Spaanse wijn van de Garnacha met paëlla. Zoek je het dichter bij huis? Je kunt ook een zomerse stamppot maken waarin je paprika en Chorizo verwerkt. Serveer hier een jonge gekoelde Spaanse wijn bij. Een Oostenrijkse Zweigelt kun je gekoeld prima serveren met een “filmende” kaas, bijvoorbeeld een brie, een camembert of een populaire Port Salut. De tannine botst door het koelen niet meer met de kaas. Dus de perfecte combinatie met een dergelijk kaasplankje.

  Ideeën te over. Laat deze blog je inspireren, wees creatief! Bijna niemand zal een gekoelde rode wijn verwachten, maar jij weet nu hoe het werkt. Op deze wijze kun je bij een diner ook prima van wit, naar gekoeld rood en weer naar wit. Hoe verrassend is dat!

  BRON : spijsenwijnen.nl
Wijnhuizen Moldavië
Niet roken, niet drinken onder 18.
 • W3C HTML5 Validated Post NL
Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW. Specificaties zijn onder voorbehoud van typefouten en prijswijzigingen.
© Copyright - The Wine Adventure - Putten(NL)